HyperText Access (.htaccess) ve Yöntemleri
Merhabalar, tamamen bana ait olan bu makalemi bilmeyen arkadaşlar
okuduğunda, htaccess hakkındaki birçok bilgiye sahip olacaktır diye
umuyorum.
HyperText Access (.htaccess)
Apache web sunucusu ve birçok diğer ağ sunucusu tarafından kullanılan web alanı üzerinde çeşitli komutlar vererek ayar değişimleri yapılmasına olanak sağlayan dosyadır. Bu dosya sayesinde arama motorlarına yönergeler verme şansına sahibiz.
“.htaccess” dosyası sitenizin ana dizininde bulunur. Sitenizde böyle bir dosya ve “.htaccess” dosyası kullanmak istiyorsanız bir not defteri açarak .htaccess olarak kaydedebilir, ardından ise sitenizin ana dizinine yüklemeniz yeterli olacaktır.
“.htaccess” kullanırken çok dikkatli olmanızı öneriyoruz. Aşağıda , sizlere en yaygın olarak kullanılan “.htaccess” türevlerini veriyoruz.
404 Hata Sayfaları
Sitenizi yayına soktuktan sonra, zaman zaman sitenizden kaynaklı veya sitenizle bağlı olmayan durumlardan dolayı bazı hatalar oluşabilir. Bu hatalardan en çok karşılaşılanı ise “404 error – sayfa bulunamadı” hatasıdır. Bir ziyaretçi herhangi bir url ‘ ye tıklar. Url’ nin bulunamadığı durumlarda kullanıcının karşısına bozuk bir sayfa veya 404 kodlu hata sayfası çıkacaktır. Bu hata sayfalarını düzeltmek için .htaccess dosyanızda şu kodu kullanmanızı öneriyoruz;
ErrorDocument 404/hata/bulunamadı.html
Bu kod, “bulunamadı” hatasıyla karşılaşan kullanıcıyı siteniz.com/hata/bulunamadi.html sayfasına yönlendirecektir.
500 Dahili Sunucu Hatası (Interval Server Error)
Sunucu hataları genellikle kodlamalardan dolayı kaynaklanmaktadır. Ziyaretçiler bu tarzda bir hatayla karşılaştıklarında, 404 hata sayfalarında olduğu gibi başka bir sayfaya kolaylıkla yönlendirilebilirler.
ErrorDocument 500/hata/sunucuhatasi.html
Bu kod, “Interval Server Error” hatasıyla karşılaşan kullanıcıyı, aşağıdaki gibi ;
siteniz.com/hata/sunucuhatasi.html sayfasına yönlendirecektir.
401 Yetki Gerekliliği Hatası (Authorization Required)
401 hata kodu, şifreyle korunmuş bir sayfaya yetkisiz olarak girilmeye çalışıldığında ortaya çıkar.
ErrorDocument 401/hata/yetkisizgiris.html
Şifre konulmuş bir sayfaya ulaşılmak istendiğinde çıkar.
403 Yasaklanmış Sayfa (Forbidden Page)
Dosya yetki izinleriyle (CHMOD) kısıtlanmış bir sayfaya girildiğinde ortaya çıkar.
ErrorDocument 403/hata/yasaklanmissayfa.html
Yasaklanmış sayfaya ulaşılmak istendiğinde gidilecek, yönlendirilecek URL.
Hotlinking
Sitenizdeki medya dosyalarının diğer sitelerden erişilmesini istemediğiniz durumlarda kullanılabilir. Örneğin sitenizin bant aralığının (bandwith) yeterli olmadığını düşündüğünüz süreçlerde aşağıdaki kod ile diğer sitelerin belirtilen dosyalara erişimi engelleyebilirsiniz.
Bu kod ile siteniz dışından zip,mp3,avi,wmv,mpg ve mpeg uzantılı dosyaların çağrılmasını engellemiş olursunuz. Bu dosyalara ulaşmak isteyen tüm istekler ilgili dosyalar yerine nohotlink.gif adlı dosyaya ulaştırılır. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey resim dosyalarınıza erişimi engellediğinizde FeedBurner gibi sitelere resimlerinizi göstermeyecektir. Bu sebeple bu kodu kullanırken dikkatli olmanızı ve ne yapıyor olduğunuzdan emin olmanızı tavsiye ediyoruz.
Kötü Niyetli Bot’ları Engelleme
Bazı botlar sitenizi indexleme niyetinden daha farklı amaçlar taşırlar. Bu botları engellemek için aşağıdaki kodu “.htaccess” dosyanızda kullanabilirsiniz. Listedeki botlara yenilerini ekleyebilir veya çıkarabilirsiniz.
Resimdeki botlar tamamen örnek amaçlıdır.
Bu kodlara listede belirtilen Bot’ların siteye ulaşmasını engelleyebilir ya da aşağıdaki kodla Bot’ları başka bir URL’ ye yönlendirebilirsiniz.
Bu kod siteye “BadBot” veya belirtilen diğer adlarda gelen bot görürse bu botları var olmayan bir adrese “http://go.away” adresine yönlendiriyor.
Tek Bir Siteyi Engelleme
Bazen bir siteden gelen trafiği engellemek zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda aşağıdaki kodu kullanın.
Birden Çok Siteyi Engelleme
Eğer engellemek istediğiniz site sayısı birden fazla ise aşağıdaki gibi siteleri alt alta sıralayarak kodu kullanabilirsiniz.
Ref-Link Saldırısını Önlemek
Arama motorlarından sitenize gelen bağlantılarda ?ref= şeklinde bir bağlantı ve sonrasında, yabancı veya tanımadığınız bir site görüyorsanız sitenize Ref-link saldırısı yapılıyor olabilir. Bu saldırıların niyeti siteniz üzerindne rant elde etmektir. Sitenizi kullanarak, kendilerine bir kazanç sağlamak isteyen kötü amaçlı sitelerden kurtulmak için aşağıdaki kodu “.htaccess” içinde kullanabilirsiniz.
Bu kod sayesinde sitenize ?ref= ile başlayarak gelen bağlantıları reddettiğinizi söylemiş oluyorsunuz.
301 Canonical (non-www – to – www)
http://siteniz.com adresi ile http://onlinehile.pro/ adresleri arama motorları için birbirinden farklı adreslerdir. Aynı içeriği işaret etmelerine karşın bu URL ‘ ler yinelenen içerik (duplicated content) olarak görülebilir. Bu durum arama motorlarının istemediği bir olay olduğu için site içeriklerinizi tek bir URL ‘ de birleştirmeniz yerinde bir davranış olacaktır. Sitenizdeki URL ‘ lerin http://www.onlinehile.pro/ şeklinde “www” ön ekiyle kullanılmasını istiyorsanız aşağıdaki kodu kullanınız.
http://siteadresi.com/sayfa-basligi.html şeklinde gelen tüm URL’ ler http://onlinehile.pro/sayfa-basligi.html şeklindeki URL ‘ lere dönüşecektir.
301 Yönlendirme (Tek Sayfa)
Tek bir URL ‘yi başka bir URL ‘ ye yönlendirmek için aşağıdaki kodu kullanabilirsiniz.
Redirect /kategori/eskisayfa.html http://yeniadres.com/kategori/yenisayfa.html
301 Dizin Yönlendirme
Bir dizini başka bir dizine yönlendirmek için kullanacağımız kod;
redirect /eskidizin http://siteniz.com/yenidizin
İlgili Aramalar: .httacces yönlendirme,301 yönlendirme nasıl yapılır,301 yönlendirme,site yönlendirme,web sitesi yönlendirme,siteyi başka siteye yönlendirme
Kategori:
seo ipuçları
0 yorum → "HyperText Access (.htaccess) ve Yöntemleri"
Yorum Gönder