Sadece Türkiye'de çıkan mermer tüm dünyanın gözdesi

Yazar:

Sadece Türkiye'de çıkan mermer tüm dünyanın gözdesi
Bir tek Elazığ'da çıkan vişne çürüğü mermer dünyanın en ünlü binalarını süslüyor


Sadece Türkiye'de çıkan mermer tüm dünyanın gözdesi
Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde çıkarılan ve dünyada tek olma özelliği taşıdığı bildirilen vişne çürüğü mermer, Çankaya Köşkü, Beyaz Saray, kutsal topraklardaki Safa ve Merve Tepeleri arası, Dubai'deki 7 yıldızlı otel başta olmak dünyanın en seçkin yapılarını süslüyor.

Alacakaya Mermer ve Maden İşletmesi A.Ş ortaklarından Oğuzhan Arslan, yaptığı açıklamada, Elazığ vişnesi mermerinin dünyada tek olduğunu, ancak daha önce sadece desen ve ton olarak vişne mermerini andıran bir ürünün İtalya'da çıkarıldığını kaydetti.

Elazığ'dan çıkan vişne çürüğü mermerin diğer üründen daha kaliteli ve albenili olduğundan İtalya'daki ocakların kapatıldığını, Elazığ vişnesinin dünyada tek olma özelliğini aldığını söyleyen Arslan, bu mermer türünün dünyaya sadece Elazığ'dan gönderildiğini belirtti.

Vişne mermerini 1984 yılından beri ürettiklerini kaydeden Arslan, şöyle devam etti:

''İlk çıkardığımız yıllarda İtalya'ya götürüldü. İtalya'dan da Beyaz Saray'a döşendi, en önemli referansımız bu oldu yıllarca. Daha sonra Çankaya Köşkü'ne, bütün bildiğimiz prestijli binaların tamamına, bunun içerisinde Dubai'deki 7 yıldızlı otel, Burç Halife binası var, Palmiye Adası'nda var, Mekke'de kutsal topraklardaki Safa ile Merve arasında var ki bu en önemli merkezlerden biridir. Dünyanın bütün gidebileceğiniz en prestijli mekanlarında Elazığ vişnesi mermerini görebilirsiniz, hem kaliteyi tercih edenler hem de lüksü ve prestiji tercih edenlerde. Çünkü Elazığ vişnesi artık bir prestij göstergesi.''



-''MERMERCİLİĞİN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLADI''-



Kendilerinin 27 senedir vişne çürüğü mermeri ürettiklerini, şu anda bir o kadar sene yine rezervlerinin daha görünürde olduğunu söyleyen Arslan, daha sonra yapılacak tespitlerle de rezervlerin artacağını kaydetti.

Elazığ vişnesinin renkli mermer anlamında Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıdığını vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:

''Çünkü Elazığ vişnesinden önce sadece beyaz taşlar ve traverter mermer olarak biliniyordu. Elazığ vişnesi ise piyasa sürüldüğü zaman renkli taş olarak bir ilke imza attı. Bundan sonra da tabii gerek Elazığ'da, gerekse Türkiye'de mermerciliğin gelişmesine çok büyük katkılar sağladı. Elazığ vişnesi Türkiye mermerinin bir bayrağı oldu. Elazığ vişnesini götürdüğünüz zaman bunun Elazığ'dan çıktığını, Türkiye'den çıktığını bütün dünya mermercileri, mimarlar veya mühendisler bilirler. Bu anlamda mermercinin ve renkli taş kavramı ile de diğer ocakların, diğer taşların önünü açmıştır.''

Şirketin diğer ortağı Mahmut Yaşlı ise kendilerinin bu sektöre ilk başlangıcının vişne çürüğü mermer ile olduğunu belirterek, ''Bunu biz her zaman diğer mermerlerin üstünde tutuyoruz. Kalite olarak da üstün bir mermer. Deseniyle, cilasıyla dünyada ve Türkiye'de eşi benzeri olmayan bir mermer. Onun için bu mermer diğer mermerler yanında en iyisi'' ifadelerini kullandı.



-VİŞNE ÇÜRÜĞÜ MERMER-



Dağların altında yatan dünyanın en özel mermerlerinden olan vişne çürüğü mermer, zorlu bir çalışmayla blok olarak gün ışığına çıkartılıp çoğunlukla blok veya yarı mamul ürün olarak satışa sunuluyor.

Rezervinin tamamı Alacakaya'da bulunan vişne çürüğü mermer, kırsalda yapılan zemin etüdünün ardından belirlenen dağlarda çıkarılıyor. İlk önce üst tarafı temizlenen rezerv alanı daha sonra iş makineleri ile kazılarak ''patates'' diye adlandırılan şekillerde vişne çürüğü mermer ortaya çıkıyor.

Ortaya çıkan mermer yapının alt tarafına iki delik açıldıktan sonra geçirilen ''elmas'' tellerle kesilmeye başlıyor. Alt tarafı kesilen mermerlerin daha sonra yan tarafları da kesilerek bulunduğu parçadan bağımsız bırakılıyor. Bağımsız kalan mermerler tekrar elmas tel kullanılarak 'blok' denilen hale getirilip işlenmek için tırlarla fabrikaya gönderiliyor.

İşin zor kısmı mermeri ortaya çıkarmak olarak görülse de asıl ''can'' veren işlemler fabrikada başlıyor. Blok olarak fabrikaya indirilen mermerler blok kesme makinelerine konularak daha küçük bloklar haline getiriliyor. Bu bloklar daha sonra kimyasal bir maddeyle kaplandıktan sonra fırınlanıyor. Fırından çıkartılan mermerler siparişe göre uygun boyutlarda kesilip verniklenip satışa sunuluyor.

0 yorum → "Sadece Türkiye'de çıkan mermer tüm dünyanın gözdesi"

Yorum Gönder

Sponsorlar

konteyner ev prefabrik ev fiyatları Sosyal medya Sosyal medya

Son Yazılar

Son Yorumlar

Destekleyiciler

Çerezler

Bloggers - Meet Millions of Bloggers
Pekmez Gibi Blog - Sosyal Medya ve Seo Blogu: Sadece Türkiye'de çıkan mermer tüm dünyanın gözdesi.
Hit Adam Site Analiz